اندیشیدن، خیال پردازی، ایده پردازی برای فضایی که در آن زندگی و کار و … می کنیم، بسیار لذت بخش و جذاب می باشد. برای اینکه فضای ذهنی را به واقعیت تبدیل کنیم نیازمند سپری کردن مراحل و گام های مختلف می باشد تا فضای خلق شده علاوه بر این که معیار های زیبایی را دارا باشد استاندارد و جوابگوی عملکرد ها باشد و اجزا بتوانند در کنار هم به درستی کار کنند و پاسخگوی هزینه ها نیز باشد.
گام اول: تصور کامل فضا در ذهن.
گام دوم: تجزیه فضای تصور و فضای موجود به عناصر و ویژگی ها.
گام سوم: تحلیل هر آنچه از فضا شامل عناصر و ویژگی ها از قبیل: کف، دیوار، سقف، مبلمان، لوازم، رنگ، مصالح، بافت و حتی جزئیات اجرایی که تصور شده و به صورت متن، تصویر، دیاگرام و نمایش گرافیکی ثبت شده است.
در مرحله تحلیل باید با دقت و حوصله تمامی موارد اعم از عناصر و ویژگی های ذکر شده و برهم کنش ها آن ها با یکدیگر و همچنین فضای موجود بررسی گردد، تا برای گام بعدی که ترکیب عناصر می باشد آماده شد. به این منظور و جهت آشنایی بهتر با این گام به ذکر مثال و بررسی یکی از عناصر که کف می باشد می پردازیم.
الف- جنس: چوب، پارکت، لمینیت، سنگ، سرامیک، آجر، رنگ، اپوکسی، شیشه، کفپوش های پلاستیکی، موکت و …
ب- نحوه اجرا: زیرسازی (فوم، چوب، سیمان، چسب و …)، ارتفاع زیرسازی، شروع و جهت نصب، شیب بندی، بندکشی و …
پ- اتصال به دیوار: قرنیز، نبشی، فاصله ، تضاد رنگی و هارمونی، مصالح اتصال دهنده و…
ت- خطوط: جهت، موازی یا متقاطع، هم راستای فضا یا عمود بر راستا و یا به صورت مورب و …
ث- محل استفاده: آشپزخانه، اتاق خواب، نشیمن، سرویس بهداشتی، راهرو، محوطه، ورودی و …
ج- بافت: زبر، نرم، اصطکاک، بافت درشت و ریز و …
چ- شکل: مربع، مستطیل، لوزی، دایره، بیضی، مثلث و …
ح- تناسبات نسبت به: کف، فضا، مبلمان، مصالح دیگر و …
هر اندازه مراحل تحلیل با دقت بیشتری انجام گردد و مسائل بیشتری در نظر گرفته شود، در مرحله ترکیب به نتایج بهتری خواهیم رسید و به فضای ذهنی نزدیکتر خواهیم شد، در نظر گرفتن کیفیت و ماندگاری و عملکرد هر عنصر و ویژگی از نکات قابل تامل می باشند که در زیبایی فضا و ماندگاری موثر خواهند بود.